Miesten asusteet | Solmio

Miesten asusteet | Solmio

Miesten asusteet ovat tyylikäs tapa piristää hillittyä asukokonaisuutta ja tuoda mukavaa vaihtelua työpukeutumiseen. Juhlat ovat myös erinomainen hetki käyttää asusteita, oli kysessä sitten tumma puku, smokki tai vapaampi kokonaisuus. Asusteet eivät ole myöskään tarkoitettu pelkkään formaaliin pukeutumiseen, vapaa-ajalla niitä voi yhtälailla hyödyntää esimerkiksi tyylikkäiden vöiden ja näyttävien sukkien muodossa. Koska olemme suunnitelleet mallistoomme laajan skaalan erilaisia asusteita ja näistä useasti herää liikkeessä keskustelua, otankin tässä tekstisarjassa pienen pintaraapaisun asusteiden mukavaan maailmaan.

 

Solmio

Solmio on miesten asusteista perinteisimpiä ja vaikka onkin tällä hetkellä harvinaisempi näky työkontekstissa, on se erinomainen tapa elävöittää muuten hillittyä business-pukua tai irtotakki ja housut -yhdistelmää. Solmioissa hieno silkki on tyylikäs, perinteinen valinta mutta myös villa, pellava ja puuvilla ovat hyviä vaihtoehtoja mikäli mielii enemmän vaihtelua vuodenajan mukaan. Solmion leveys vaihtelee yleensä 7-9 cm välillä, kapeamman ollessa hieman modernimpi tulkinta ja leveämmän klassisempi. Perinteisiä solmion kuvioita ovat raidat, pilkut ja paisley-kuviot – toki yksiväriset ja erilaisilla tekstuureilla varustetut solmiot ovat myös hyviä ehdokkaita. Hautajaisissa solmio on Suomessa lähtökohtaisesti musta ja tumman puvun kanssa harmaa; joko vaalea helmenharmaa tai aavistuksen tummempi keskiharmaa.

Laadukkaat solmiot valmistetaan perinteisesti käsityönä Italiassa Comon ja Napolin alueilla. Myös Englannissa ja Ranskassa on pitkät perinteet hienojen solmioiden valmistamiseen.

Työkäytössä voi lisätä tyylikkäästi väriä asukokonaisuuteen solmion muodossa, tästä hyvinä esimerkkeinä burgundi, metsänvihreä, oranssi, keltainen ja vaalensininen. Tummansiniseen pukuun voi hakea mukavaa kontrastia syyssesongilla tummalla burgundin tai vihreän sävyllä, kun taas kesällä oranssi, vaaleanpunainen sekä keltainen tuntuvat ajankohtaisilta väreiltä. Harmaan kanssa syksyllä ja talvella ovat tummansininen ja suklaanruskea mainioita vaihtoehtoja, kun taas kesällä vaaleansininen, kirkas royal blue ja vahva oranssi tuovat reilusti ilmettä asuun.

Yksivärinen solmio ja kuvioitu paita kuten yksivärinen paita ja kuvioitu solmio, ovat varmoja valintoja. Mikäli mielii kuviota sekä paitaan että solmioon, suosittelen hakemaan selvästi erikokoisia kuvioita: paita pienellä raidalla ja solmio isohkolla tai harvalla pilkku- tai paisley-kuviolla, paita pienellä ruudulla ja solmio reilummalla raitakuviolla tai isommalla pilkulla, paita isolla tai leveällä raitakuviolla ja tähän kaveriksi solmio pienellä printtikuviolla – muutamia yhdistelmiä mainitakseni.

Mikäli hieman rennompaa tulkintaa hakee, on kudottu solmio erittäin paikallaan. Kudottu solmio on nimensä mukaisesti kudottu silkki-, villa- tai puuvillalangasta. Kudotulle solmiolle on ominaista tasainen kärkiosa perinteisen v-muotoisen kärjen sijasta. Koska kyseessä on solmioista rennoin, on se parhaiten kotonaan hieman rennompien puku- ja paitakankaiden kanssa. Tästä mainiona esimerkkinä villaflanellipuku ja oxford-kankainen paita yhdistettynä villaiseen kudottuun solmioon. Kesäversio tästä voisi olla villa-silkki-pellavakankainen puku huokosella tekstuurilla, pellavapaita ja silkkinen kudottu solmio.

Tervetuloa Kämpin liikkeeseemme tutustumaan erilaisiin solmioihin ja keskustelemaan lisää niiden käytöstä ja yhdistelemisestä.

 

Tyylikkäin terveisin,

Anton

Takaisin blogiin