Pukeutuminen hautajaisiin

Pukeutuminen hautajaisiin

Hautajaisiin pukeutuminen on surujuhlaan pukeutumista. Vaatteiden tulee olla siistit, puhtaat ja tilanteeseen sopivat.

Miesten surupukeutumisessa on vakiintunut tumman puvun käyttö. Hautajaisasun ei tarvitse välttämättä olla musta, puku voi olla myös tumman harmaa tai tumman sininen. Kokopuku voi olla yksi- tai kaksirivinen, liivillä tai ilman. Voimakaskuvioinen puku kannattaa jättää hautajaisiin laittamatta, tyylikkäin on tasainen kudontapinta tai hyvin hillitty kalaruotokuvio.

Paidan on oltava valkoinen ja kengät mustat. Mies voi tahtoessaan valita paidan jossa on ranskalaiset mansetit, ts. sellaiset, joiden pitkä kalvosinkäänne kiinnitetään kaksinkerroin kalvosinnappien kera. Surujuhlassa on suotavaa, ettei kalvosinnapit ole kovin koristeelliset, yksinkertaiset hopeiset tai kultaiset ovat sopivimmat. Klassisesti pukeutuva valitsee koristeellisten brogue-kenkien asemesta yksinkertaiset ”cap toe”- oxfordit. Kengät tulee olla erityisen hyvin hoidetut. Ken tahtoo voi kiillottaa kengän kärjen ja takareunan ranskalaisten kutsumalla glaçage- kiillotuksella, joka tekee ko. kohdista peilikiiltävät. Vyötä käyttävä valitsee kenkiin sopivan mustan nahkavyön hillityllä soljella. Sukat tulee olla tummat, mieluiten polvenkorkuiset niin, ettei paljasta ihoa näy jalkoja ristittäessä.

Suomessa vakiintuneena tapana on käyttää mustaa solmiota. Joissakin maissa on kuitenkin käytäntönä se, että miespuoliset lähiomaiset sonnustautuvat valkoiseen solmioon. Solmion lisäksi asusteisiin kuuluu – pukeutujan niin tahtoessa – taskuliina. Sopiva liina on valkoinen, joko silkkiä, pellavaa tai puuvillaa. Taskuliinan taittelussa materiaali vaikuttaa lopputulokseen. Jos tahtoo runsaamman ”puffin” on silkkiliina hyvä valinta, jos toivoo yksinkertaista laskosta voi sen helpoiten taitella puuvilla- tai pellavaliinasta. Lopputulos on suora, taskun yläreunaa myötäilevä raita.

Surunapin ja surunauhan käyttö on Suomessa vähentynyt niin, ettei ko. perinnettä kovinkaan usein enää näe. Surunauhaa (hihassa) ja surunappia (takin kauluskäänteessä) voi kuitenkin tahtoessaan käyttää, osoittaen näin menetyksen ulkoisessa asussaan pidemmän aikaa hautajaisten jälkeenkin.

Tyylikkäin terveisin,

Markus

Takaisin blogiin