Laadukkaat miesten kengät

Laadukkaat miesten kengät

Loake & Schoffa

Loaken perustivat vuonna 1880 veljekset John, William ja Thomas Loake, jotka alkoivat valmistaa jalkineita Northamptonshiressa, Englannissa. Veljekset käyttivät alusta alkaen kengissään hienoja materiaaleja; vasikannahkaa, korkkia sisäpohjassa ja jämäkkää puuvillalankaa saumoissa. Kengät valmistettiin silloin uutukaisella Goodyear Welt-rakenteella, josta veljekset tai keksijä Charles Goodyear eivät osanneet povata menestystarinaa. 140 vuotta myöhemmin valmistetaan Loaken 1880- ja Shoemakers-sarjat edelleen veljesten Ketteringiin rakennuttamalla tehtaalla. Kengänvalmistus on prosessina pitkä, kestäen useasti kahdeksasta kymmeneen viikkoa ja pitäen sisällään lukuisia työvaiheita jotka vaativat erityisosaamista.

Loaken kengät tulivat Schoffan valikoimaan vuonna 2010, kun halusimme valikoimiimme perinteisen ja laadukkaan Englantilaisen kenkämerkin, kuitenkaan unohtamatta hintaa ja erilaisia käyttötarkoituksia juhla- ja business-pukeutumisen ulkopuolella.

Mitä kenkämalleja on olemassa ja milloin niitä käytetään?

Useasti herää keskustelua siitä, mitä kaikkia erilaisia kenkämalleja on olemassa ja millaiseen käyttöön ne soveltuvat.

Tässä artikkelissa otan lyhyen pintaraapaisun seuraaviin perinteisiin malleihin, jotka ovat hyvä tuntea ja tietää:

  1. Oxford
  2. Derby
  3. Brogue
  4. Monkstrap
  5. Loafer
  6. Bootsit

 

1. Oxford

Oxford, oxford-kenkä, Loake, häät, juhlat, 1880, Englantilaiset kengät
Loaken Oxford-kenkä “Evans“.

Kuvaus
Oxford-kenkä on useimmiten valmistettu kolmesta palasta nahkaa: kärki, päällinen ja kanta. Oxford-kengälle tyypillinen on ns. suljettu nauhoitus sekä kärjen poikkisuuntainen sauma joka Englanniksi tunnetaan nimellä “toecap”. Siro lesti ja nahkapohja ovat tyylillisesti kenkämallille ominaisimmat.

Milloin käyttää
Oxford-kenkä on perinteisesti yksi juhlavimpia miesten kenkämalleja, jota voidaan käyttää tumman puvun, smokin tai business-puvun kanssa. Lähtökohtaisesti on juhlava oxford ilman koristelua tai rei’itystä kärjessä, näitäkin toki tulee välillä vastaan mutta ne vievät kenkää tyylillisesti selvästi rennompaan suuntaan.

 

2. Derby

Derby, derby-kenkä, Loake, häät, juhlat, 1880, Englantilaiset kengät
Loaken Derby-kenkä “Troon”.

Kuvaus
Derbylle on ominaista, että varsikappaleet ovat ommeltu päällisen päälle ja kärki on usein ilman kärkikappaletta tai “toecapiä”. Derby-kenkään voidaan lisätä kärkeen koristelua mutta ns. plaintoe derby ilman krumeluureja on tavanomaisin malli. Hieman robustimpi lesti sekä kumipohja tai kaksinkertainen nahkapohja, kuten myös näyttävämpi reunos ovat omiaan mallille.

Milloin käyttää
Derby tai blucher on oxfordista selvästi rennompi kenkämalli. Derby sopii tyylikkäästi pukukäyttöön ja lestistä sekä väristä riippuen myös rennompaan juhlaan. Chinojen ja flannellihousujen, kuten myös farkkujen kanssa, on malli omiaan.

 

3. Brogue

Kuvaus
Brogue-kengistä on lukuisia variaatioita, jotka ovat nimetty kuvionnin määrän ja usein siipimäisen sauman pituuden mukaan. Yleisimmät mallit tänäpäivänä ovat full brogue (tai wingtip), jossa kärjen sauma jatkuu yleensä noin kengän puoliväliin sekä half brogue, jossa on tyypillisesti poikkisuuntainen toecap koristelulla ja rei’itys saumoissa.

Välillä tulee myös vastaan paljon oxfordia muistuttava quarter brogue, jossa ei välttämättä ole muuta koristelua kuin rei’itys toecap-sauman suuntaisesti. Brogue-kengistä ehkäpä harvinaisin näky, ja tyylikäs sellainen, on longwing brogue joka on jämäkällä ulkonäöllään ansainnut lempinimensä “Gunboat”. Gunboatille on tyypillistä, että kärjen siivet jatkuvat kantapäähän asti.

Lesti voi brogue-kengissä olla tuhdimpi, jossa huokuu kengän Englantilaiseen maaseutuun liittyvä historia. Tässä tapauksessa kumipohja tai kaksinkertainen nahkapohja on tyyliin sopiva valinta. Virallisempi brogue taas voi olla muotoilultaan virtaviivaisempi, hieman Italialaistyylinen, sirommalla lestillä ja nahkapohjalla.

Milloin käyttää
Brogue menee hieman rennompaan kategoriaan. Lähtökohtaisesti brogue-kengät voivat olla joko oxford- tai derby-nauhoituksella, edellisen ollessa virallisempi ja jälkimmäisen rennompi. Mainittakoon kuitenkin, että quarter broguelle oxford-nauhoitus on tyypillisempi kuten Fullwing broguelle derby-nauhoitus.

 

4. Monkstrap

Puku, pukukenkä, hääasu, juhlakengät, Loake, Englantilaiset kengät, monkstrap, munkkikengät
Loaken Monkstrap-kengistä “Cannon” ja “Benedict”.

Kuvaus
Monkstrap tai monk shoe, Suomeksi solkikenkä, on yleensä pelkistetty kenkämalli jossa nauhojen virkaa toimittaa yksi tai kaksi solkea. Allekirjoittaneen suosikki, kahden soljen malli, on useimmiten valmistettu toecapillä kun taas yhden soljen malli on perinteisesti pelkistetympi “plain toe”, jossa kengän kärki on ilman poikkisuuntaista saumaa. Solkikengissä on harvemmin rei’ityksiä tai koristeluja, vaikka näitäkin välillä tulee vastaan.

Milloin käyttää
Virallisuudeltaan monk strap asettuu rennomman nauhakengät ja loaferin välimaastoon; ja täten onkin mainio valinta rennompaan pukukäyttöön sekä erilaisiin irtotakki & housut-yhdistelmiin.

 

5. Loafer

Loafer, kesäkengät, tupsuloafer, valkoiset housut, juhlakengät, Englantilaiset kengät
Loaken tupsu-loafer “Lincoln“.

Kuvaus
Loafer on yksi perinteisimpiä miesten vapaa-ajan kenkiä; näistä tunnetuimmat mallit lienevät penny loafer sekä tupsulouferi.

Penny loafer on pelkistetympi malli, ja onkin yleinen näky Englantilaisten ja Amerikkalaisten kengäntekijöiden valikoimissa. Mallille ominaista on kengän keskiosan päällä olevan nahkakoristeen rei’itys.Tarina kertoo, että 50-luvulla Ivy league -yliopistojen oppilaat laittoivat koristeeseen yhden pennyn kolikon tuomaan hyvää onnea. Tästä lienee lähtöisin nimitys penny loafer. Mallille on tyypillistä pyöreähkö muotokieli, useimmiten nahkapohjalla. Pintanahkassa yleisiä värejä ovat ruskea, burgundy ja musta, myös eri ruskean sävyt mokassa ovat klassisia vaihtoehtoja.

Penny loaferin hieman koristeellisempi “serkku” tupsulouferi on alunperin amerikkalainen malli. Kenkävalmistaja Alden halusi luoda loafer-mallin jossa on hieman enemmän yksityiskohtia, mainittakoon itse tupsu ja sivujen nauhat, sekä perinteistä virtaviivaisempi muotokieli. Valtavan suosion saavuttanut tupsulouferi on tehty ja nähty melkeinpä kaikissa väreissä ja materiaaleissa, mutta musta sekä ruskea ovat pitäneet pintansa läpi vuosikymmenien.

Milloin käyttää
Penny loafer on parhaiten kotonaan rennoissa paita ja chinot -yhdistelmissä kuten myös irtotakin kanssa.

Tupsulouaferi on tyypillinen näky puvun kanssa esimerkiksi Wall Streetillä, mutta on kuitenkin aina nauhakenkää rennompi ja vapaamuotosempi.

 

6. Bootsit (eli varsikengät tai nilkkurit)

Brogue, Loake, bootsit, nilkkurit, talvikengät, Englantilaiset kengät, laatukengät
Loaken Brogue Boot “Burford“.

Yleisesti ottaen bootsit ovat tyylikäs kenkävalinta erityisesti syksy- ja talvisesongille, ja kuten loafer, on myös nilkkuri matalaa nauhakenkää rennompi vaihtoehto.

Bootseissa muutamia tunnetuimpia klassisia malleja ovat Chelsea boot, chukka boot ja desert boot, brogue boot sekä erilaiset variaatiot military boot-mallista. Käymme alla nämä läpi jokainen erikseen.

Chelsea boot

Kuvaus
Chelsea boot lienee yksi suosituimpia nilkkurimalleja klassisen pukeutumisen saralla ja onhan se nähty vuosien varrella niin The Beatles’ien kuin Star Warsin Storm Trooperien jalassa. Nauhaton malli on helppo vetää jalkaan, on tyyliltään hyvin minimalistinen ja sikäli monikäyttöinen.

Milloin käyttää
Vaaleampi ruskean sävyinen chelsea boot hieman pyöreämmällä lestillä, tuhdilla reunoksella ja paksummalla kumipohjalla on kotonaan chinojen ja vakosamettihousujen kanssa, kun taas aavistuksen matalammalla varrella ja sirommalla muotoilulla tehty nilkkuri menee myös flanellihousujen tai talvisemman puvun kanssa.

Chukka boot

Kuvaus
Chukka boot on chelsea bootin tavoin tyylikäs ja perinteinen nilkkurimalli, joka valmistetaan yleensä kolmesta nahkapalasta ja useimmiten kahdella tai kolmella nauhareiällä.

Erityisesti syys- ja talvikäyttöön tarkoitetut mallit ovat usein tummahkoa mokkaa tai ilmeikästä grain-nahkaa. Tällöin kumi on luontainen valinta pohjamateriaaliksi. Kesäversiot ovat sen sijaan sävyltään vaaleampia, sirommalla reunoksella ja monesti nahkapohjalla.

Milloin käyttää
Chukka-nilkkureita voi käyttää puvun kanssa kuten Duke of Windsorilla tai Gianni Agnellilla oli tapana. Tällöin tulee muistaa, että kyseessä on rento kenkävalinta ja tulisi puvunkin olla rennommasta päästä.

Desert boot

Kuvaus
Chukkan “serkku” desert boot ovat perinteisesti valmistettu hiekanvärisestä mokasta, kahdella nauhanreiällä ja raakakumipohjalla.

Milloin käyttää
Desert boot on nilkkureiden rennoimmasta päästä; nämä ovat parhaimmillaan rennosti chinojen ja farkkujen kera, kuten vaikkapa Steve Mcqueenillä oli tapana desert bootseja yhdistellä.

Brogue boot

Kuvaus
Brogue bootsit ovat perinteinen Englantilainen nilkkurimalli, joka on käytännössä kuten full brogue mutta pidemmällä varrella. Brogue-varsikengät ovat tyypillisesti derby-nauhoituksella ja Dainite- tai Victory-kumipohjalla. Tavanomaisia värejä ovat ruskean eri sävyt, vaalea “tan” sekä punertava “oxblood”.

Milloin käyttää
Brogue boot on kenkämalli jolla on pitkät perinteet maaseudulla, ovatkin ne erityisen hyvin kotonaan tweedin, vakosametin ja vahakangastakin kanssa.

Military boot

Kuvaus
Klassinen military boot on tyylillisesti hyvin pitkälti brogue bootsien kaltainen, mutta brogue-kuvioinnin korvaa yleensä poikkisuuntainen cap toe -sauma. Muuten nauhoitus on yleensä derby-tyylinen ja koristelua vähän tai ei ollenkaan.Muutama ylin nauhareikä on joissakin malleissa korvattu metallisilla koukuilla, jotka tuovat ulkonäköön rujoa särmää. Pohja on useimmiten hieman näyttävämpi kumipohja, esimerkiksi Commando- tai dainite-pohja.

---

Tässä tosiaan muutamia klassisia kenkämalleja, jotka on hyvä tuntea. Lista ei missään nimessä ole kaiken kattava tai perehdy tarkoin jokaisen tyylin anatomiaan, vaan antaa perustietoa malleista ja niille tyypillisestä muotoilusta.

Tervetuloa liikkeeseen tutustumaan malleihin myös livenä!

Tyylikkäin terveisin,
Anton

Takaisin blogiin