Laadukkaat miesten kengät

Laadukkaat miesten kengät

Loaken perustivat vuonna 1880 veljekset John, William ja Thomas Loake, jotka alkoivat valmistaa jalkineita Northamptonshiressa, Englannissa. Veljekset käyttivät alusta alkaen kengissään hienoja materiaaleja; vasikannahkaa, korkkia sisäpohjassa ja jämäkkää puuvillalankaa saumoissa. Kengät valmistettiin silloin uutukaisella Goodyear Welt-rakenteella, josta veljekset tai keksijä Charles Goodyear eivät osanneet povata menestystarinaa. 140 vuotta myöhemmin valmistetaan Loaken 1880- ja Shoemakers-sarjat edelleen veljesten Ketteringiin rakennuttamalla tehtaalla. Kengänvalmistus on prosessina pitkä, kestäen useasti kahdeksasta kymmeneen viikkoa ja pitäen sisällään lukuisia työvaiheita jotka vaativat erityisosaamista.

Loaken kengät tulivat Schoffan valikoimaan vuonna 2010, kun halusimme valikoimiimme perinteisen ja laadukkaan Englantilaisen kenkämerkin, kuitenkaan unohtamatta hintaa ja erilaisia käyttötarkoituksia juhla- ja business-pukeutumisen ulkopuolella.

Useasti herää keskustelua siitä, mitä kaikkia erilaisia kenkämalleja on olemassa ja millaiseen käyttöön ne soveltuvat. Tässä artikkelissa otan lyhyen pintaraapaisun perinteisiin malleihin, jotka ovat hyvä tuntea ja tietää.

Oxford, oxford-kenkä, Loake, tumma puku, häät, juhlat

Kuvassa: Loaken Oxford-kenkä “Evans“.

Oxford

Oxford-kenkä on perinteisesti yksi juhlavimpia miesten kenkämalleja, jota voidaan käyttää tumman puvun, smokin tai business-puvun kanssa. Oxford-kengälle tyypillinen on ns. suljettu nauhoitus sekä kärjen poikkisuuntainen sauma joka Englanniksi tunnetaan nimellä “toecap”. Oxford-kenkä on useimmiten valmistettu kolmesta palasta nahkaa: kärki, päällinen ja kanta. Lähtökohtaisesti on juhlava oxford ilman koristelua tai rei’itystä kärjessä, näitäkin toki tulee välillä vastaan mutta ne vievät kenkää tyylillisesti selvästi rennompaan suuntaan. Siro lesti ja nahkapohja ovat tyylillisesti kenkämallille ominaisimmat.

Derby, derby-kenkä, Loake, häät, juhlat, 1880, Englantilaiset kengät

Kuvassa: Loaken Derby-kenkä “Troon”.

Derby

Derby tai blucher on oxfordista selvästi rennompi kenkämalli. Derbylle on ominaista, että varsikappaleet ovat ommeltu päällisen päälle ja kärki on usein ilman kärkikappaletta tai “toecapiä”. Derby-kenkään voidaan lisätä kärkeen koristelua mutta ns. plaintoe derby ilman krumeluureja on tavanomaisin malli. Hieman robustimpi lesti sekä kumipohja tai kaksinkertainen nahkapohja, kuten myös näyttävämpi reunos ovat omiaan mallille. Derby sopii tyylikkäästi pukukäyttöön ja lestistä sekä väristä riippuen myös rennompaan juhlaan. Chinojen ja flannellihousujen, kuten myös farkkujen kanssa, on malli omiaan.

Brogue

Brogue samaten menee hieman rennompaan kategoriaan. Brogue-kengistä on lukuisia variaatioita, jotka ovat nimetty kuvionnin määrän ja usein siipimäisen sauman pituuden mukaan. Yleisimmät mallit tänäpäivänä ovat full brogue (tai wingtip), jossa kärjen sauma jatkuu yleensä noin kengän puoliväliin sekä half brogue, jossa on tyypillisesti poikkisuuntainen toecap koristelulla ja rei’itys saumoissa. Välillä tulee myös vastaan paljon oxfordia muistuttava quarter brogue, jossa ei välttämättä ole muuta koristelua kuin rei’itys toecap-sauman suuntaisesti. Brogue-kengistä ehkäpä harvinaisin näky, ja tyylikäs sellainen, on longwing brogue joka on jämäkällä ulkonäöllään ansainnut lempinimensä “Gunboat”. Gunboatille on tyypillistä, että kärjen siivet jatkuvat kantapäähän asti. Lähtökohtaisesti brogue-kengät voivat olla joko oxford- tai derby-nauhoituksella, edellisen ollessa virallisempi ja jälkimmäisen rennompi. Mainittakoon kuitenkin, että quarter broguelle oxford-nauhoitus on tyypillisempi kuten Fullwing broguelle derby-nauhoitus.  Lesti voi brogue-kengissä olla tuhdimpi, jossa huokuu kengän Englantilaiseen maaseutuun liittyvä historia. Tässä tapauksessa kumipohja tai kaksinkertainen nahkapohja on tyyliin sopiva valinta. Virallisempi brogue taas voi olla muotoilultaan virtaviivaisempi, hieman Italialaistyylinen, sirommalla lestillä ja nahkapohjalla.

Puku, pukukenkä, hääasu, juhlakengät, Loake, Englantilaiset kengät, monkstrap, munkkikengät

Kuvassa: Loaken Monkstrap-kengistä “Cannon” ja “Benedict”.

Monkstrap

Monkstrap tai monk shoe, Suomeksi solkikenkä, on yleensä pelkistetty kenkämalli jossa nauhojen virkaa toimittaa yksi tai kaksi solkea. Allekirjoittaneen suosikki, kahden soljen malli, on useimmiten valmistettu toecapillä kun taas yhden soljen malli on perinteisesti pelkistetympi “plain toe”, jossa kengän kärki on ilman poikkisuuntaista saumaa. Solkikengissä on harvemmin rei’ityksiä tai koristeluja, vaikka näitäkin välillä tulee vastaan. Virallisuudeltaan monk strap asettuu rennomman nauhakengät ja loaferin välimaastoon; ja täten onkin mainio valinta rennompaan pukukäyttöön sekä erilaisiin irtotakki & housut -yhdistelmiin.

Loafer, kesäkengät, tupsuloafer, valkoiset housut, juhlakengät, Englantilaiset kengät

Kuvassa: Loaken tupsu-loafer “Lincoln“.

Loafer

Loafer on yksi perinteisimpiä miesten vapaa-ajan kenkiä; näistä tunnetuimmat mallit lienevät tupsulouferi sekä penny loafer. Penny loafer on pelkistetympi malli, ja onkin yleinen näky Englantilaisten ja Amerikkalaisten kengäntekijöiden valikoimissa. Mallille ominaista on kengän keskiosan päällä olevan nahkakoristeen rei’tys. Tarina kertoo, että 50-luvulla Ivy league -yliopistojen oppilaat laittoivat koristeeseen yhden pennyn kolikon tuomaan hyvää onnea. Tästä lienee lähtöisin nimitys penny loafer. Mallille on tyypillistä pyöreähkö muotokieli, useimmiten nahkapohjalla. Pintanahkassa yleisiä värejä ovat ruskea, burgundy ja musta, myös eri ruskean sävyt mokassa ovat klassisia vaihtoehtoja.Penny loafer on parhaiten kotonaan rennoissa paita ja chinot -yhdistelmissä kuten myös irtotakin kanssa. Penny loaferin hieman koristeellisempi “serkku” tupsulouferi, on alunperin Amerikkalainen malli. Kenkävalmistaja Alden halusi luoda loafer-mallin jossa on hieman enemmän yksityiskohtia, mainittakoon itse tupsu ja sivujen nauhat, sekä perinteistä virtaviivaisempi muotokieli. Valtavan suosion saavuttanut tupsulouferi on tehty ja nähty melkeinpä kaikissa väreissä ja materiaaleissa, mutta musta sekä ruskea ovat pitäneet pintansa läpi vuosikymmenien. Vaikka tupsu-loafer on tyypillinen näky puvun kanssa esimerkiksi Wall Streetillä, on se aina nauhakenkää rennompi ja vapaamuotosempi.

Brogue, Loake, bootsit, nilkkurit, talvikengät, Englantilaiset kengät, laatukengät

Kuvassa: Loaken Brogue Boot “Burford“.

Bootsit

Eli varsikengät tai nilkkurit. Bootsit ovat tyylikäs kenkävalinta erityisesti syksy- ja talvisesongille, ja kuten loafer, on myös nilkkuri matalaa nauhakenkää rennompi vaihtoehto. Bootseissa muutamia tunnetuimpia klassisia malleja ovat Chelsea boot, chukka boot ja desert boot, brogue boot sekä erilaiset variaatiot military boot-mallista. Chelsea boot lienee yksi suosituimpia nilkkurimalleja klassisen pukeutumisen saralla ja onhan se nähty vuosien varrella niin The Beatles’ien kuin Star Warsin Storm Trooperien jalassa. Nauhaton malli on helppo vetää jalkaan, on tyyliltään hyvin minimalistinen ja sikäli monikäyttöinen. Vaaleampi ruskean sävy hieman pyöreämmällä lestillä, tuhdilla reunoksella ja paksummalla kumipohjalla on kotonaan chinojen ja vakosamettihousujen kanssa, kun taas aavistuksen matalammalla varrella ja sirommalla muotoilulla tehty nilkkuri menee myös flanellihousujen tai talvisemman puvun kanssa. Chukka boot on myös tyylikäs ja perinteinen nilkkurimalli, joka valmistetaan yleensä kolmesta nahkapalasta ja useimmiten kahdella tai kolmella nauhareiällä. Erityisesti syys- ja talvikäyttöön tarkoitetut mallit ovat usein tummahkoa mokkaa tai ilmeikästä grain-nahkaa. Tällöin kumi on luontainen valinta pohjamateriaaliksi. Kesäversiot ovat sen sijaan sävyltään vaaleampia, sirommalla reunoksella ja monesti nahkapohjalla. Chukka-nilkkureita voi käyttää puvun kanssa kuten Duke of Windsorilla tai Gianni Agnellilla oli tapana. Tällöin tulee muistaa, että kyseessä on rento kenkävalinta ja tulisi puvunkin olla rennommasta päästä. Chukkan “serkku” desert boot on sen sijaan nilkkureiden rennoimmasta päästä; perinteisesti ne ovat valmistettu hiekanvärisestä mokasta, kahdella nauhanreiällä ja raakakumipohjalla. Nämä ovat parhaimmillaan rennosti chinojen ja farkkujen kera, kuten vaikkapa Steve Mcqueenillä oli tapana desert bootseja yhdistellä. Brogue bootsit ovat perinteinen Englantilainen nilkkurimalli, joka on käytännössä kuten full brogue mutta pidemmällä varrella. Brogue-varsikengät ovat tyypillisesti derby-nauhoituksella ja Dainite- tai Victory-kumipohjalla. Tavanomaisia värejä ovat ruskean eri sävyt, vaalea “tan” sekä punertava “oxblood”. Koska kysessä on kenkämalli jolla on pitkät perinteet maaseudulla, ovatkin ne erityisen hyvin kotonaan tweedin, vakosametin ja vahakangastakin kanssa. Klassinen military boot on tyylillisesti hyvin pitkälti brogue bootsien kaltainen, mutta brogue-kuvioinnin korvaa yleensä poikkisuuntainen cap toe -sauma. Muuten nauhoitus on yleensä derby-tyylinen ja koristelua vähän tai ei ollenkaan. Muutama ylin nauhareikä on joissakin malleissa korvattu metallisilla koukuilla, jotka tuovat ulkonäköön rujoa särmää. Pohja on useimmiten hieman näyttävämpi kumipohja, esimerkiksi Commando- tai dainite-pohja.

Tässä tosiaan muutamia klassisia kenkämalleja, jotka on hyvä tuntea. Lista ei missään nimessä ole kaiken kattava tai perehdy tarkoin jokaisen tyylin anatomiaan, vaan antaa perustietoa malleista ja niille tyypillisestä muotoilusta.

Tervetuloa liikkeeseen tutustumaan malleihin myös livenä!

Tyylikkäin terveisin,

Anton

Takaisin blogiin