Räätälöity puku vai mittatilauspuku?

Räätälöity puku vai mittatilauspuku?

On yleistä, että termit sekoittuvat koska molemmissa on kyse omien mittojen mukaan valmistetusta vaatteesta. Hämmennystä saattaa myös syntyä, jos mittapukua myydään räätälöitynä pukuna tai räätäliksi itseään tituleeraava tekee sinulle mittojen mukaan puvun.

Tässä artikkelissa otan pintapuolisen raapaisun siitä, mitä termit yleisesti tarkoittavat.

Mittatilaus, mittatilauspuku, räätälöity, räätälöity puku, räätäli, vaatturi, juhlapuku, hääpuku, tummapuku, sulhanen, valkoinen paita, juhlapaita, mittapaita, mittatilauspaita

Mittatilaus eli made to measure tai su misura

Mittatilauspuvun prosessi lähtee meillä Schoffalla liikkeelle siitä, että asiakkaan kanssa keskustellaan, minkälaiseen käyttöön puku on tulossa. Tämä helpottaa kankaan valitsemista sadoista vaihtoehdoista ja ohjaa värivalintaa sekä kankaan ominaisuuksia oikeaan suuntaan. Kangasvalinnan jälkeen käydään läpi kaikki puvun lukuisat yksityiskohdat aina vuorikankaista ja napeista taskujen malliin sekä kauluskäänteisiin. Mittatilauspuvuissa on tapana käyttää sovituspukua, jonka kaavaa käytetään pohjana, jolle rakennetaan asiakkaan omat mitat. Sovituspuvun käyttö myös helpottaa mittaajan ja asiakkaan välistä kommunikaatiota siitä, kuinka kapea tai tilava puvun tulee olla.

Asiakkaan kerrottua ajatuksensa ja mittaajan esitettyä näkemyksensä, kuinka mallia ja mittoja voidaan parannella, alkaa puvun valmistus. Mittatilauspuvut valmistetaan yleensä samalla tehtaalla kuin merkkien valmisvaatteet, näin myös meillä, jotta laatutaso ja viimeistely ovat huippuluokkaa. Mittatilauksena valmistetun puvun toimitusaika on yleensä viidestä kahdeksaan viikkoa, kankaasta, rakenteesta ja yksityiskohdista riippuen. Puvun saavuttua liikkeeseen, se tarkastetaan huolellisesti ja asiakkaan kanssa sovitaan toinen sovitus. Mittapuvun toisessa sovituksessa katsotaan, että puku istuu mukavasti ja tehdään tarvittaessa merkinnät viimeisiä pieniä korjaustöitä varten. Viimeiset silaukset tehdään Helsingissä muutamassa arkipäivässä, jonka jälkeen puku on valmis luovutettavaksi asiakkaalle. Kaikki mitat ja tiedot jäävät muistiin nopeuttamaan prosessia seuraavia tilauksia ajatellen.

Räätälöity eli bespoke

Lähtökohta on, että räätälinpukuja tekevät räätälinliikkeet esimerkiksi Lontoon Savile Row’lla sekä saapasmaan Napolin kaupungissa. Kiertävät räätälit eivät pääsääntöisesti tee bespoke-pukuja tai tähän kategoriaan lukeudu.

Räätälöidyssä puvussa ensimmäinen vaihe on kankaiden ja puvun yksityiskohtien osalta samankaltainen kuin mittatilauspuvussa, mutta sovituspukujen sijasta käytetään pelkästään mittanauhaa ja tehdään tältä pohjalta muistiinpanot istuvuutta varten. Tämän jälkeen alkaa räätäliliikkeen tiloissa kaavan piirtäminen muistiinpanojen ja mittojen pohjalta. Kun kaava on hiottu sopivaksi, pääsee cutter tai tagliatore leikkamaan asiakkaan valitsemasta kankaasta kaikki osat, josta bespoke-puku lopulta muodostuu. Puvun valmistaminen tapahtuu samaisen liikkeen tiloissa yleensä yhden, kahden tai kolmen räätälin toimesta. Räätälöidyn puvun ensimmäisessä sovituksessa, joka siis on toisella käyntikerralla liikkeessä, puvussa on tyypillisesti valkoiset harsinlangat, joilla osa paloista on liitetty toisiinsa. Kauluskäänteiden kohdalla on näkyvillä villasta ja hevosenjouhesta valmistetut irtoliinat. On myös hyvin tavallista, että puvussa on tässä vaiheessa ainoastaan yksi hiha. Räätäli tekee pukuun liidulla kankaaseen piirtäen merkinnät korjauksia varten ja puku jää liikkeeseen. Toisessa sovituksessa puku alkaa olla jo ulkonäöllisesti valmis, mutta mittojen osalta tehdään vielä muutamia parannuksia ennen viimeistä sovitusta.

Räätälinpuvun valmistumisessa kestää yleensä muutamista kuukausista vuoteen, riippuen liikkeen ja asiakkaan aikataulusta sekä sovitusten määrästä. Käyntikertoja liikkeeseen tulee bespoke-pukua tehdessä yleensä neljästä viiteen.

Mitä seuraavaksi?

Päädyitpä lopulta mittatilaukseen tai bespokeen, kannattaa varata prosessiin ja sovituksiin tarpeeksi aikaa. Kerran tehdyn puvun kaava pidetään myös lähtökohtaisesti tallessa helpottamaan jatkotilauksia.

Lisää tietoa mittatilausvaatteistamme löydät täältä.

Tyylikkäin terveisin,

Anton

Takaisin blogiin