Miesten business-pukeutuminen

Miesten business-pukeutuminen

Miesten business- ja työpukeutuminen herättää usein keskustelua liikkeessä; milloin puku, milloin vapaampaa? Milloin on hyvä hetki käyttää solmiota? Minkälainen kenkämalli on sopiva? Alla hieman hyödyllistä perustietoa, jolla rakentaa toimivia asukokonaisuuksia; käymme läpi seuraavat asiat:

  1. Puku business-käytössä
  2. Business casual
  3. "Creative casual".

1. Puku business-käytössä

Miesten työpuku on perinteisesti väriltään tummansininen tai harmaa, myös ruskean sävyt sekä musta voivat tulla kysymykseen. Puvun kangas voi olla joko tasapintainen tai pienellä tekstuurilla, myös erilaiset raita- ja ruutukuviot ovat tyylikkäitä vaihtoehtoja.

Nyrkkisääntönä kuitenkin on, mitä tummempi ja vähemmän kuvioitu puku on, sen formaalimpi se on.

Schoffan valmismalliston puvut alkaen 690€ - tutustu mallistoon.

Business-puku voi olla yksi- tai kaksirivinen, kaksirivisen puvun ollessa aina “peak lapel”-kauluskäänteellä, voi yksirivinen olla joko lovikauluksella tai “peak”-mallilla. Pyöreä shaalikaulus ei työpukeutumiseen kuulu. Takki on useimmiten kaksinappinen, myös yksi tai kolme nappia prässättynä kahteen ovat toimivia vaihtoehtoja. Puku voi olla myös kolmiosainen, yksi-tai kaksirivisellä liivillä.

Kankaiden osalta worsted-villa on erinomainen vaihtoehto ympärivuotiseen käyttöön, talvikaudella harjatut villaflanellit ovat herrasmiehen valinta. Kesäkaudella voi suosia erilaisia villa-silkki-pellava-yhdistelmiä. Täysi pellava sekä puuvilla ovat tyylikkäitä vaihtoehtoja, mutta eivät välttämättä sovellu kaikista virallisimpiin tilanteisiin. Kesällä myös vaaleammat beigen ja khakin sävyt sekä vaaleammat ja kirkkaammat siniset ovat paikallaan.

 

Kauluspaidan valinta

Puvun kanssa käytettäessä voi business-paita olla esimerkiksi valkoinen, vaaleansininen, vaaleanpunainen tai laventelin värinen. Tummat sävyt sekä voimakkaat pastellit kannattaa säästää muihin tilanteisiin.

Erilaiset vaaleat raita- ja ruutukuviot ovat mainioita vahtoehtoja, kuten myös kalanruoto ja erilaiset tekstuurit.

Schoffan valmismalliston kauluspaidat alkaen 95€ - tutustu mallistoon.

Business-paitaan soveltuu mukavasti cutaway- ja Windsor-kaulukset, hihansuu voi olla yksikertainen tai tuplamansetilla. Paidan etuosan ollessa useimmiten taitettu “plain front” tai ryhdikkäällä nappilistalla.

Nimikirjaimet, joko kalvosimessa tai Napolilaisittain “maksan kohdalla”, sopivat työkäyttöön kuin nenä päähän.

 

Solmion, taskuliinan ja kenkien valinta

Solmio business-käytössä on useimmiten silkkiä, joko yksivärisenä tai kuvioituna. Erilaiset pilkut, raidat ja Hermès-tyyliset kuviot ovat ajattomia klassikoita.

Talvisesongilla voi myös valita hieman mattapintaisemman villasolmion kun taas kesäaikaan ovat silkki-puuvilla ja silkki-pellava mukavia vaihtoehtoja.

Taskuliinoihin pätee samat materiaalit kuin solmioihin, kuvioiden ollessa paisley’ä, pilkkua sekä erilaisia muita kuvioita. Yksivärinen valkoinen liina, joko silkissä, puuvillassa tai pellavassa on myös ajaton ja tyylikäs valinta.

Schoffan solmiot alkaen 65€ - tutustu mallistoon.

Kengät business-puvun kera ovat useimmiten mustat tai ruskeat, myös tummanpunertava oxblood tai tummansininen voivat tulla kysymykseen.

Mallien osalta ovat Oxfordit sekä Derbyt, kuten myös erilaiset broguet klassisia valintoja. Asukokonaisuuden virallisuuden mukaan sekä vuodenajasta riippuen, voivat myös loaferit, monkstrapit tai chukka bootsit sopia mukavasti.

2. Business Casual

Erilaiset business casual-yhdistelmät ja -kokonaisuudet ovat tulleet entistä ajankohtaisemmaksi työpukeutumisen mennessä rennompaan suuntaan viimeisen vuosikymmenen aikana.

Business casual avaa laajat mahdollisuudet erilaisiin irtotakki ja housut-yhdistelmiin.

Schoffan irtotakit alkaen 495€ - tutustu mallistoon.
  • Irtotakkien osalta tummansininen, harmaa ja ruskean sävyt ovat tyylikkäitä ja helppoja yhdistellä. Kangas voi olla tekstuurilla tai ruudukolla. Mikäli tilanne sallii, voi myös beige, metsänvihreä tai burgundy olla hieno takin väri.
  • Business casual-yhdistelmissä voi hakea myös hieman rouheampaa tekstuuria; talvella villaflanellin ja kesällä puuvillan, pellavan sekä villa-silkki-pellava-sekoitusten muodossa.
  • Housujen osalta villa on klassinen vaihtoehto, oli sitten kyseessä kevyempi worsted-villa tai villaflanelli – ovat eri harmaan sävyt lähes lyömättömiä monipuolisuudessaan.
  • Puuvillahousut ja chinot ovat myös oiva valinta, näissä eri beigen ja sinisen sävyt kuten myös maanläheiset ruskeat, vihreät ja punertavat ovat tyylikkäitä värejä. Syksyllä ja talvella on vakosametti myös klassinen vaihtoehto.
  • Paitojen saralla vaaleat yksiväriset sekä raidat ja ruudut toimivat mainiosti, halutessaan voi paitoihin valita myös button down-kauluksen. Kalvosin toiminee paremmin yksinkertaisena.
  • Business casual mahdollistaa myös mukavasti neuleiden monipuolisen käytön; oli sitten kyseessä pooloneule, neuleliivi tai neule pyöreällä kaula-aukolla, tuovat ne asukokonaisuuten mukavaa tekstuuria ja rentoutta.
  • Kengissä voi suosia samoja klassisia malleja kuin Business-puvun kera, halutessaan voi kuitenkin valita mokkanahkaisen parin tuomaan lisää ilmettä ja rentoutta.

3. “Creative Casual”

Koska osassa toimistoja suositaan hyvin rentoa pukeutumista, on ns. “creative casual” myös hyvä tuntea.

neule, merinoneule, neuletakki, cashmere, St. George, casual, business casual, mittatilaus, räätälöity
Schoffan neuleet alkaen 159€ - tutustu mallistoon.
  • Yläosana on useimmiten hieman tuhdimpi neule tai neuletakki, joko t-paidan tai rennon paidan kera.
  • Kauluspaidoissa pesty oxford, denim sekä harjattu, pehmeä puuvillaflanelli ovat omiaan.
  • Alaosana toimivat mukavasti pestyt chinot, farkut tai persoonallisempana vaihtoehtona housut elastisella vyötäröllä jossa kiristysnarut toimittavat vyön virkaa.
  • Kengiksi sopivat valkoiset pintanahkaiset tai tummat mokkatennarit, syys-talvikaudella ovat erilaiset Chelsea-, Chukka- ja Hiking bootsit mainioita vaihtoehtoja.

---

Tässä tosiaan muutamia ajatuksia miesten business- ja työpukeutumiseen, joka on toki aina sidonnainen firman ja työpaikan pukeutumiskulttuuriin, maahan ja kaupunkiin sekä eri tilanteisiin ja tilaisuuksiin.

Tyylikkäin terveisin,
Anton

Takaisin blogiin