Smokki

Smokki

Tumman puvun ja frakin ollessa kaikista formaaleimmat vaihtoehdot, on smokki vakiinnuttanut asemansa hieman rennompana juhla-asuna. Smokki on perinteisesti musta tai tummansininen, kangas tasapintainen tai hillityllä kuviolla. Smokkitakin kauluskäänteet, kuten myös napit, ovat päällystetty mustalla tai tummansinisellä silkillä, kauluskäänteet itsessään ovat ”peak lapel”- tai shaalimalliset.

Takki
Takki on useimmiten yksirivinen yhdellä napilla, mutta kaksirivinen takki on myös tyylikäs valinta. Taskut takissa ovat pelkistetyt viivamalliset. Smokki on tyypillisesti villaa tai villa-mohair-sekoitetta, mutta myös villa-silkki sekä pellava ovat mainioita vaihtoehtoja lämpimään ilmastoon.

Smokki voi olla myös kolmiosainen, liivin ollessa samaa kangasta kuin takki sekä housut. 

Smokki, hääasu, juhla-asu, valkoinen paita, juhlapaita, räätälöity, mittatilaus, Schoffa, rusetti, taskuliina
Schoffan mittatilaussmokki alkaen 1400€ - tutustu painamalla tästä.

Paita
Smokkipaita on perinteisesti valkoinen tai kermanvärinen, aina kuitenkin tuplamanseteilla. Kangas on yleensä puuvillaa, joko tasaisella pinnalla tai hillityllä kudonnalla. Kaulus on cutaway- tai windsor-mallinen, frakkipaidasta tuttu wing tip-kaulus on myös etiketin mukainen vaihtoehto, vaikkakin hieman vanhanaikaisen oloinen.

Paidan etuosa voi olla joko pystysuuntaisilla pliseerauksilla tai ilman, piilonapituksella tai näkyvillä irtonapeilla. Kesäkäytössä voi smokkipaita olla myös pellavaa tai kevyttä puuvilla-silkkisekoitetta.

Rusetti
Kaulaan laitetaan smokin kanssa musta tai tummansininen rusetti. Rusetti on useimmiten silkkiä, tasapintaisena tai hienovaraisella kudonnalla. Myös samettirusetti on tyylikäs vaihtoehto.

Smokki, hääpuku, mittatilaus, räätälöity, smokkipaita, juhla-asu, rusetti
Kuvassa Schoffan perustaja Joen Schauman poikansa kanssa.

Taskuliina
Rintataskuun tulee lähtökohtaisesti valkoinen taskuliina, materiaalina silkki, pellava ja puuvilla ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja. Taittelun osalta James Bond-tyylinen viivataitos toimii pellava- ja puuvillaliinojen kanssa parhaiten. Pehmeämmän silkkiliinan voi taitella hieman vapaammin. Smokin kanssa on myös etiketin mukaista käyttää muunkin väristä liinaa kuin valkoista, kunhan se on tasavärinen tai hillitysti kuvioitu.

"Cummerbund"-smokkivyö
Smokkihousujen kanssa käytetään useimmiten ”cummerbund”-smokkivyötä, joka on valmistettu yleensä mustasta tai tummansinisestä silkistä. Smokkivyö asetetaan siten, että se peittää housujen vyötärönauhan ja vyön laskokset osoittavat ylöspäin. Smokkihousujen lahkeiden ulkosauma on päällystetty saman sävyisellä silkillä kuin takin kauluskäänteet. Housuissa ei perinteisesti ole upslaakeja.

Kengät
Kengät smokin kanssa ovat joko kiiltonahkaa tai vasikannahkaa. Oxford-mallinen, pelkistetty kenkä on perinteisin vaihtoehto. Eksentrisempään makuun ”opera pumps”-avokkaat kiiltonahassa ovat tapa erottautua muista kutsuvieraista. Sukat valitaan smokin sävyn mukaisesti.

Smokkia rennompia vaihtoehtoja
Smokista puhuttaessa on myös hyvä tuoda esille erilaiset James Bond-henkiset dinner jacket-yhdistelmät, jotka ovat perinteisestä smokista piirun verran rennompaan suuntaan. Näistä mainittakoon tropiikkiin ja helteeseen soveltuva, luonnonvalkoinen tai kermanvärinen takki kuten myös syksyisemmät versiot viininpunaisessa tai metsänvihreässä sametissa. Koska kyseessä on vapaampi asu, väri ja kuvio ovat valittavissa lähtökohtaisesti käyttäjän maun mukaan. 

Paidan tulisi kuitenkin olla perinteisen smokkipaidan kaltainen ja housujen mustat, tummansiniset tai joissakin tapauksissa hiilenharmaat. Juhlakengät voidaan dinner jacketin kanssa korvata myös eleganteilla samettiavokkailla.

Lähivuosina ovat myös rennommat smokit nostaneet päätään; tästä mainittakoon tummanvihreä, kirkkaammat sekä vaaleammat sinisen sävyt, harmaa sekä äärimmäisen haastava beige. Vaikka näissä yhdistelmissä halutaankin lähtökohtaisesti erottautua muusta juhlaväestä, tulisi muun asukokonaisuuden osalta kuitenkin noudattaa etikettiä.

Tyylikkäin terveisin,
Anton

Takaisin blogiin